Profesör Esen Toprağa verilirken[1]

                Yılın son gününde bir cenaze töreni her kuşaktan hukukçuları bir araya getirdi. Prof. Bülent Nuri Esen toprağa verilirken acı tatlı anılar tazelendi, renkli kişiliğinden çizgiler canlandı gözlerde.

                Askeri Yargıtay üyeleri, bakanlar, eski başbakanlar, diplomatlar, devlet memurları, avukatlar, profesörler, doçentler, asistanların bulunduğu çok kalabalık bir törendi bu. Biri Bülent Nuri Esen’in Menderes iktidarının son günlerini “kakokrasi” diye adlandırdığını anlatıyordu. Bir başkası Prof.Nihat Erim’in donuk gözlerine bakarak eski dörtgenden yalnız Erim’in kaldığını söylüyordu. Vaktiyle Nihat Erim[2], Muvaffak Akbay, Vedat Dicleli[3] ve Bülent Nuri Esen birbirlerinden hiç ayrılmazlardı. Dörtgen Muvaffak Akbay’ın ölümüyle bozuldu ilk kez, üçgen de aynı sıcaklıkla yürümedi.

                Bülent Nuri Esen’in tiyatroyu çok sevdiğini, bir aralık Fransız komedisi İstanbul’a geldiği zaman birlikte oynadığını, çok iyi bir Molyerci olduğunu da cenaze töreninde duydu çok kişi. Bir de gazetemizin ellinci yıldönümünde Ankara’da Fransız Kültür Merkezinde açılan sergide Bülent Nuri Esen’e yapılan bir komediman hatırlatıldı…

-          Siz Dorian Gray’in portresi gibisiniz, yılların hiç izi yok yüzünüzde, demişler. Bülent hoca da

çok hoşlanmıştı bu sözlerden. Cenaze töreninde portrenin derinleştiğini de konuştular hüzünle…

[1] Cumhuriyet gazetesi, 1 ocak 1976

[2] İsmail Nihat Erim, 1912’de Kandıra’da doğdu. Aslen Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı Erim köyündendir. Soyadını da oradan almıştır. Balyoz lakabıyla anılır. Galatasaray Lisesi’ni, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Paris Hukuk Fakültesi’nde doktora yaptı. 1939’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kamu hukuku doçenti atandı; 1941’de profesörlüğe yükseldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki kamu hukuku derslerine ek olarak Siyasal Bilgiler Okulu’nda devletler hukuku dersleri verdi. 1945-1950 arasında CHP milletvekili olarak TBMM’de bulundu; II. Hasan Saka Hükümeti’nde Bayındırlık Bakanlığı, Günaltay Hükümeti’nde başbakan yardımcılığı yaptı. CHP, muhalefete geçtikten sonra partinin yayın organı Ulus’un başyazarlığını üstlendi. Bu gazetenin 1953’te kapanması üzerine 1955’e kadar Yeni Ulus ve Halkçı gazetelerini çıkardı. Başbakan Menderes’in isteği üzerine Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının hazırlanışında görev aldı. 1961’de CHP milletvekili olarak yeniden TBMM’ye döndü. CHP içinde Bülent Ecevit'in başlattığı Ortanın Solu hareketine daha sonra CHP'den ayrılarak Cumhuriyetçi Güven Partisi'ni kuran Prof.Dr. Turhan Feyzioğlu'yla muhalefet etti. 12 Mart 1971 Muhtırası’nın ardından CHP’den ayrılması koşuluyla hükümeti kurmakla görevlendirildi. 26 Mart 1971’de kurduğu partilerüstü hükümet 3 Aralık 1971’de istifa etti. Yeniden hükümeti kurmakla görevlendirildi; kurduğu II. Erim Hükümeti 22 Mayıs 1972’ye kadar işbaşında kaldı. 1977’ye kadar Cumhuriyet Senatosu’nda kontenjan senatörü olarak görev yaptı. Kıbrıs’la ilgili anı ve gözlemlerini Bildiğim ve Gördüğüm Ölçüler İçinde Kıbrıs adıyla 1975’te kitaplaştırdı. 
19 Temmuz 1980’de İstanbul Dragos'taki evinin yakınında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının intikamının alınması adına Dev-Sol militanları tarafından düzenlenen silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Zincirlikuyu Mezarlığı’nadefnedildi.

 

[3] Vedat Dicleli, 1912 yılında Pamukova, Sakarya’da doğdu.  Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Paris Üniversitesi ve Lozan Üniversitesi'lerinde Hukuk ve İktisat Doktora dereceleri aldı. VIII. Dönem Diyarbakır Milletvekilliği, Kurucu Meclis Cumhuriyet Halk Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961) ile Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı yaptı. 12 Şubat 1975’de öldü.

 
 
• site danışmanı:asia minor marketing communications