34 YILLIK DOSTU UĞURLARKEN

Hakkı Devrim
 

Bir daha, biz insan kıymeti bilmeyiz, demeyeceğim. Bülent Tanör için yazdığımı okuyarak beni o kadar çok arayan oldu ki; sevgisini söyleyen ve başsağlığı dileyen... Kimler yoktu aralarında!

Biri de, Mehmet Rifat'tı. Bizi buluşturanı ve tanışma tarihimizi yazarken “sanırım” demişim, Mehmet tereddüdümü giderdi. O söyleyince ben de hatırladım.

1968 yılı. Meydan Larousse’a başlıyoruz. Anayasa maddesini Ankara’da Prof. Bülent Nuri Esen’e ısmarlamışız. Vaktinde geldi. Hiç unutmam “ANAYASA kelimesi ana ve yasa kelimelerinden oluşur” diye başlıyordu.

– Hop oturup hop kalktın, diyor Mehmet; yan odalardan koşup geldik. Böyle madde mi olur diye, saçını başını yoluyordun.

Mehmet Rifat ile genç asistan Bülent Tanör aynı semtin çocuklarıdır. Bir gün Beylerbeyi’nden birlikte geldiklerini hatırladım.

– Maddeyi, Prof. Esen’in metninden de faydalanarak Bülent Tanör yazdı, diyor Mehmet. Sen ve hepimiz çok beğendik. Ama o, cilt sonunda Prof. Esen’in adının da, kendi adından önce yazılmasını istedi. Sonra hukuk maddelerimizden çoğunu o yazdı.

Mehmet Rifat’ın da yakınlığından gurur duyduğum bir akademisyen olduğunu söylemeden geçemem. Boğaziçi Üniversitesi’nde hoca.

Bülent Tanör’ün cenaze namazını bugün ikindi vakti Bebek Camii’nde kılacağız. 
 

Radikal gazetesi, 01/12/2002

 
 
• site danışmanı:asia minor marketing communications